Kävelyllä entisellä Pasilan konepajan alueella, jonne nyt kohoaa asuintaloja

Kävin elokuisella iltakävelyllä Pasilan konepaja-alueella eli Teollisuuskadun, Aleksis Kiven kadun, Sturenkadun ja Pasilan aseman rajaamalla vanhalla VR:n konepajan alueella. Alue on kehittynyt kesän aikana aika paljon, sillä sinne oli sitten viime näkemän ilmestynyt kaksi uutta kävelysiltaa.

Processed with VSCO with q2 preset

Punatiili julkisivumateriaalina kietoo alueen visuaalisesti yhteen. Punatiilen lisäksi alueella on käytetty paljon aika kirkkaitakin värejä laatikkomaisina yksityiskohtina julkisivussa. Pidän erityisesti siitä, miten tiiltä on käytetty tässä kaarevassa seinässä Teollisuuskadulla.

Processed with VSCO with a6 preset

Vaikutun yhä uudelleen Aleksis Kiven kadulla sijaitsevien punatiilitalojen keskellä kulkevasta porttikujasta. Se on yhtä aikaa jylhä ja vaikuttava, mutta myös suojaisa ja värikäs. Suosittelen lämpimästi kulkemaan tuon korttelien keskellä kulkevan kujan päästä päähän. Kulku rytmittyy hienosti: joka toinen aukio on autoja ja muuta kulkua varten, joka toinen on suojaisa piha pihaleikkeihin ja oleskeluun.

Processed with VSCO with q1 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Uusimmat rakennukset nousevat Meiran taivaallista kahvintuoksua levittävän tehtaan lähettyville. Pidän siitä, miten punatiiliseinän korkeus on sama kuin viereisissä vanhoissa konepajarakennuksissa – visuaalinen tiilenpunainen linja ei katkea. Valkoinen taas sitoo rakennukset hyvin funkis-Meiraan.

Processed with VSCO with a6 preset

Kaiken keskellä alueella on itse konepaja: arkkitehti Bruno Granholmin 1800-luvulla piirtämät tiilirakennukset, joissa metallin kilke ja koneöljyn haju ovat hiljattain vaihtuneet indie-musiikkiin ja brunssien tuoksuun.  Konepajan Brunosta toivottavasti muodostuu pysyvä kulttuurin ja iloisen kaupunkielämän keskus alueen sydämeen, vaikka muunkinlaisia suunnitelmia on ollut tapetilla. Kulttuuri- ja tapahtumakeskukselle on alueella kysyntää, ja sanoisin että se toisi myös tärkeää vastapainoa sille, että sitä ympäröivät asuintalot ovat lähinnä asuintaloja, niissä ei ole isoja liiketiloja kahviloita tai muuta kaupunkielämää varten.

Processed with VSCO with q1 preset

Vielä enemmän alueella olisi voinut tai voisi panostaa pihoihin ja muihin yleisiin alueisiin. Taideteokset ja visuaaliset innokkeet puuttuvat, ja pääosin on menty aika edullisen näköisillä standardiratkaisuilla.

Hieno alue tästä kuitenkin kasvaa. Suosittelen lämpimästi iltakävelyn kohteeksi.

3 thoughts on “Kävelyllä entisellä Pasilan konepajan alueella, jonne nyt kohoaa asuintaloja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s